Tippeligaen 2012 - halvveis til rekord?

Når Tippeligaen 2012 er halvveis er det tid for en liten oppsummering. Som jeg har vært inne på tidligere så kan mye tyde på at man setter en ny rekord i bruk av unge spillere under 20 år denne sesongen. Bak tallene fra tidligere sesonger gjemmer det seg også enkeltespillere som drar opp snittet noe voldsomt . Dette innebærer at den viktige spilletiden som unge spiller trenger for å "kjenne på nivået" og "vite hvor landet ligger" blir forbeholdt noen få som til gjengjeld får mye av den. Ja kanskje alt for mye slik RBK's Ole Kristian Selnæs (18) er et eksempel på. Ungutten som har fått sitt gjennombrudd denne sesongen har slitt med det som antagelig er en belastningssskade den siste måneden, og er nok ikke alene.

I forkant av sesongen dukket det også i år opp medie oppslag med spådommer om hvem som blir denne sesongens nye stjerne. 21 mars kunne man lese et slikt oppslag i Dagbladet. I oppslaget ble følgende spillere nevnt; Håvard Nielsen (Vålerenga) Etzaz Hussain (Fredrikstad) Fredrik Ulvestad (Aalesund) Jonas Svensson (Rosenborg) Jonatan Tollås Nation (Aalesund) Magnus Lekven (Odd Grenland) Peter Orry Larsen (Aalesund) Torgeir Børven (Odd Grenland) Zlatko Tripic (Molde) Valon Berisha (Viking).

Så hvem av disse spillerne har slått igjennom i år? Det som har blitt betegnet som den vanskelige andre sesongen har nok flere av disse spillere fått kjenne på kroppen. Bakgrunnen for dette kan være både interne og eksterne forventinger som gjør at alt blir mer alvorlig og et større ansvar å bære, samtidig som at motstanderen er mer bevisst og kjenner til dine styrker og svakheter. Jonas Svensson er nok en av de som har opplevd dette i år. Flere av de omtalet spillerne har delvis glimtet til med avgjørende scoringer og vært toneangivende for sitt lag, men dette har vel kanskje heller vært unntakene. Sesongen er lang så her skal man ikke dra noen forhastede konklusjoner. Min kollega Arve Hjelseth påpeker at noe av attraktiviteten til den norske tippeligaen har forsvunnet. La oss håpe at tippeligaens unge spillere kan bidra til at de som fortsatt henger med får fine fotballopplevelser ved gode prestasjoner både på og utenfor banen.

Kommentarer

Populære innlegg