Gå til hovedinnhold

Fokus på fotballtalentene i mediene - et overdrevet fokus?

I dagens VG kunne man lese at Erland Johnsen, aldersbestemt landslagstrener for G17, er bekymret for norske fotballtalenters voldsomme medieeksponering. Bekymringene er i midlertid ikke nye, men kommer kanskje som en respons på at Johnsen sine spillere har fått økt oppmerksomhet ettersom de som et av få årskull gjennom tidene har klart å kvalifisere seg til et EM-sluttspill. Hans bekymringer blir vel heller ikke mindre av å se sin tidligere elev Martin Ødegaard sin eksponering i media.

Et dilemma som Johnsen drar opp som kanskje er noe nytt, er at norske toppklubber ikke ønsker at 17 årige spillere skal dra på aldersbestemt landslagssamling, men i stedet være tilgjengelig for klubbens A-lag. Det må vel kunne sies at Eliteserien ikke er fullstappet av 17 åringer med mye spilletid, men en økende trend kan være bekymringsverdig. 17-åringer i Eliteserien er vel og skal være unntaket.

Han poengterer at når han besøker andre land så er de mer beskyttende ovenfor spillerne, og legger inn et lite varsku når han sier:
– Jeg tror det er et slags kollektivt press fra foreldre og spillerne selv. De ser at noen får debutere på A-laget, og jeg tror det kan bli et stress for de som ikke er der. De utvikler seg så forskjellig, det ser du på kroppene vi har her, det er så stor forskjell i utviklingen fra de er 15 til 19 år, at jeg tror vi må bli flinkere til å be dem roe ned litt og være litt mer tålmodige, sier han.

Det mest interessante innspillet i denne artikkelen kommer i midlertid fra spillerne selv som blant annet, Edvard Sandvik Tagseth (16), tidenes yngste norske Liverpool spiller:
– Hvis de unge spillerne i England gjør det bra der, så står det ingenting om dem i avisene. De får spille fotball i fred og gjøre det de har lyst til. Hvis det er en som gjør det litt bra i Norge, sånn som meg i Norway Cup, så havner man på TV hver dag. Jeg synes ikke man bør holde på så mye sånn. La heller talentene holde på og spille fotball, så blir de bra til slutt, sier 16-åringen.

Rosenborg talentet Erik Botheim (17) har en forklaring på dette fokuset:
– Norge vil ha noe å se opp til. Det har vært mye negativitet om norsk fotball, så de vil ha noen å se opp til. Det kan være farlig for unge talenter å få for mye mediepress på seg for tidlig. Det er litt risikabelt, sier Botheim, som debuterte for RBKs A-lag i cupen forrige uke.

Den samme spillerne poengterer samtidig at spillerne faktisk må forhold seg til dette;
– Det er ikke så mye vi kan gjøre. Det er bare å spille fotball og prestere. Og så må du være sterk mentalt og klare å stenge ute hva folk skriver og sier om deg.

I boken de norske fotballtalentene (februar 2017) har jeg omtalt denne økende medie-eksponeringen i et helt kapitel, fordi jeg tror at dette er et av de viktigste faktorene som kan påvirke spillerne utvikling utenfor selve fotballbanen, og er noe spillerne må håndtere. Spillerne (U21 & U23 landslagsspillere) som ble intervjuet som er grunnlaget for resultatene i dette kapittelet omhandlet denne økte medie-eksponeringen som en utfordring, i tillegg til økt press fra klubbene om å være på sosiale medier. Resultatene viste at spillerne finner metoder å forholde seg til denne eksponeringen, selv om mange av spillerne har hatt mange negative opplevelser i deres møte med media. Som flere av spillerne poengterte så er de glad de ikke er tidlig i tenårene i dag, og det sier vel egentlig sitt om at de også vurdere dette som en utfordrende situasjon.

Du kan selvfølgelig lese mer i boken.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ny bok i februar: De norske fotballtalentene

Et års arbeid begynner å nærme seg slutten og de siste ordene i boken er skrevet. Boken som det har tatt 10 år å samle data til (med bruk av årlige spørreskjema til spillerne), skrev seg på mange måter selv. Boken som handler om de beste av de beste blant fotballtalentene, de aldersbestemte landslagsspillerne, de beste spillerne innenfor et helt årskull (født 1991). Utvalget i boken skulle tilsi at dette ble en brukermanual; hvordan ende opp som en profesjonell fotballspiller. Realiteten viste seg at det ikke er så enkelt. For alle spillerne endte ikke opp som profesjonelle spillere, selv om de sannsynligvis hadde de beste forutsetningene. Forutsetninger er derfor tydeligvis ikke nok.

Talent er heller ikke nok, om vi definerer spillerne i dette utvalget som de mest talentfulle spillerne i hele Norge, innenfor sitt årskull. Både forutsetningen og talent handler om noe uforløst. Noe som kan bli, men som ikke nødvendigvis slår til. Litt flåsete så betyr dette at forutsetninger ikke er e…

Har vi noe å lære av fotballen på Island?

Svaret er åpenbart ja, på lik linje med at vi har lært av tysk, spansk og senest belgisk fotball. Men både underveis og etter Island sine prestasjoner i EM har flere tatt til ordet for å kopiere Island (mange av disse er riktig nok islendinger). Svaret på det siste er et ubetinget NEI!

For å starte med det viktigste. Prestasjonene til Island i EM er ikke et resultat av dagens barne og ungdomsfotball på Island. Prestasjonene (overprestasjonene sådan) er et resultat av barne- og ungdomsfotballen for 10-15 år siden. Mange av innspillene har likevel satt likhetstegn mellom Island sine prestasjoner og dagens barne- og ungdomsidrett. Jeg vil derfor ta for meg noen av disse innspillene.

Matthías Vilhjálmsson og Eidur Gudjohnsen har kritisert den norske spillerutviklingsmodellen, hvor de har flere ankepunkter som gjør at de ikke synes norsk fotball følger den islandske suksessoppskriften:

- Min sju år gamle sønn trente sin siste fotballtrening før ferien på tirsdag, og de starter igjen når skol…