Fokus på fotballtalentene i mediene - et overdrevet fokus?

I dagens VG kunne man lese at Erland Johnsen, aldersbestemt landslagstrener for G17, er bekymret for norske fotballtalenters voldsomme medieeksponering. Bekymringene er i midlertid ikke nye, men kommer kanskje som en respons på at Johnsen sine spillere har fått økt oppmerksomhet ettersom de som et av få årskull gjennom tidene har klart å kvalifisere seg til et EM-sluttspill. Hans bekymringer blir vel heller ikke mindre av å se sin tidligere elev Martin Ødegaard sin eksponering i media.

Et dilemma som Johnsen drar opp som kanskje er noe nytt, er at norske toppklubber ikke ønsker at 17 årige spillere skal dra på aldersbestemt landslagssamling, men i stedet være tilgjengelig for klubbens A-lag. Det må vel kunne sies at Eliteserien ikke er fullstappet av 17 åringer med mye spilletid, men en økende trend kan være bekymringsverdig. 17-åringer i Eliteserien er vel og skal være unntaket.

Han poengterer at når han besøker andre land så er de mer beskyttende ovenfor spillerne, og legger inn et lite varsku når han sier:
– Jeg tror det er et slags kollektivt press fra foreldre og spillerne selv. De ser at noen får debutere på A-laget, og jeg tror det kan bli et stress for de som ikke er der. De utvikler seg så forskjellig, det ser du på kroppene vi har her, det er så stor forskjell i utviklingen fra de er 15 til 19 år, at jeg tror vi må bli flinkere til å be dem roe ned litt og være litt mer tålmodige, sier han.

Det mest interessante innspillet i denne artikkelen kommer i midlertid fra spillerne selv som blant annet, Edvard Sandvik Tagseth (16), tidenes yngste norske Liverpool spiller:
– Hvis de unge spillerne i England gjør det bra der, så står det ingenting om dem i avisene. De får spille fotball i fred og gjøre det de har lyst til. Hvis det er en som gjør det litt bra i Norge, sånn som meg i Norway Cup, så havner man på TV hver dag. Jeg synes ikke man bør holde på så mye sånn. La heller talentene holde på og spille fotball, så blir de bra til slutt, sier 16-åringen.

Rosenborg talentet Erik Botheim (17) har en forklaring på dette fokuset:
– Norge vil ha noe å se opp til. Det har vært mye negativitet om norsk fotball, så de vil ha noen å se opp til. Det kan være farlig for unge talenter å få for mye mediepress på seg for tidlig. Det er litt risikabelt, sier Botheim, som debuterte for RBKs A-lag i cupen forrige uke.

Den samme spillerne poengterer samtidig at spillerne faktisk må forhold seg til dette;
– Det er ikke så mye vi kan gjøre. Det er bare å spille fotball og prestere. Og så må du være sterk mentalt og klare å stenge ute hva folk skriver og sier om deg.

I boken de norske fotballtalentene (februar 2017) har jeg omtalt denne økende medie-eksponeringen i et helt kapitel, fordi jeg tror at dette er et av de viktigste faktorene som kan påvirke spillerne utvikling utenfor selve fotballbanen, og er noe spillerne må håndtere. Spillerne (U21 & U23 landslagsspillere) som ble intervjuet som er grunnlaget for resultatene i dette kapittelet omhandlet denne økte medie-eksponeringen som en utfordring, i tillegg til økt press fra klubbene om å være på sosiale medier. Resultatene viste at spillerne finner metoder å forholde seg til denne eksponeringen, selv om mange av spillerne har hatt mange negative opplevelser i deres møte med media. Som flere av spillerne poengterte så er de glad de ikke er tidlig i tenårene i dag, og det sier vel egentlig sitt om at de også vurdere dette som en utfordrende situasjon.

Du kan selvfølgelig lese mer i boken.

Kommentarer

Populære innlegg