Tippeligasesongen 2011 - en sesong med gode premisser for unge fotballtalenter?

Selv om det er en stund til tippeligasesongen 2011 sparkes i gang, er det likevel på tide å begynne å "spå" eller se på fakta rundt premissene for unge norske fotballspillere i det kommende året. To forhold som fotballforbundet har endret for sesongen 2011 er muligheten for å gi spilletid for unge spillere uten proffkontrakt og satsningen på de aldersbestemte landslagene for sesongen 2011.

Når det gjelder bruken av spillere uten proffkontrakt så åpnes det nå i følge VG for at hvert lag kan levere en b-liste med fem amatørspillere (uten proffkontrakt) sammen med listen over den ordinære spillertroppen. De kan benyttes inntil tre ganger. B-listen kan endres en gang ved et åpent overgangsvindu i løpet av sesongen. Dette er i midlertidig en prøveordning for sesongen. Dette ble ønsket velkommen fra flere klubber som har påpekt at dette er avgjørende for spillerutviklingen i norsk toppfotball. Spørsmålet vil da være i hvilken grad dette blir en ordning som gir økte muligheter for klubb eller spiller, eller forhåpentligvis begge parter. De unge spillerne kan bli den svakeste part i denne sammenheng, dersom klubbene i større grad satser på å "prøve" ut så mange spillere som mulig, uten forpliktelser.

Satsningen på de aldersbestemte landslagene er den andre endringen for denne sesongen. Det blir også her spennende å følge hvordan de aldersbestemte landslagssamlingene og kampene blir en større aktør i spillerutviklingen til norsk toppfotball. At unge norske fotballtalenter får mer internasjonal erfaring vil være en positiv gevinst av dette tiltaket. Så gjenstår det å se hvor mange spillere denne erfaringen blir fordelt på.

Ting tyder derfor på at det blir vesentlige endringer i spillerutviklingen både i klubb- og forbundsregi denne sesongen. Fotballforbundet har tidligere påpekt at de aldri har satset så mye på spillerutvikling i tidlig ungdomsalder som de har gjort den senere tid, noe som kan love godt for utviklingen av framtidens toppspillere.

La oss følge godt med på utviklingen!

Kommentarer

Populære innlegg