Spådommene for Tippeligaen 2013

På fredag startet Tippeligaen 2013. En spennende sesong på så mange måter, i lys av den begivenhetsrike avslutningen på 2012 sesongen. Molde klarte på tross av tvilende spådommer å gjenta bedriften, i Drammen jobbet en klubb systematisk og høstet stadig av denne unge satsningen og en storhet som ikke har utnyttet sitt potensial verken økonomisk og sportslig, tørstet etter et nytt seriemesterskap.

Norsk toppfotball er underholdning og engasjerer, noe de mange mediaoppslag fra både rettighetsinnehaverne av kampene og øvrigheten av media-norge er et vitne om, og har gitt NFF gode inntekter. For oss forskere som synes tall og statistikker er interessant og meningsfylt, er dette et eldorado av oppslag med alle mulige slags vinklinger, som potensielle temperaturer under kampene den første serierunden, for de som er nysgjerrige på det. Selv om flere antagelig vil være mer interessert i oppslag om årets overgangerpotensielle toppscorere og slik ender tippeligaen.

Uansett, de fleste av oss er opptatt av det mest grunnleggende i fotball, nemlig ferdigheter. Fotball handler enkelt og greit om ferdigheter! Både kollektive og individuelle ferdigheter. Og naturlig nok finner man derfor også oppslagene om hvem som er de 50 beste spillerne, hvem som blir årets komet, eller hvem som blir profilene i årets serie. De fleste av disse oppslagene kan knyttes til spillernes alder. Kometene er ofte de unge fremadstormende, profilene er de mer rutinerte, selv om man finner eksempler på at profilene også i mange sammenhenger er ganske unge. Ferdigheter blir av de fleste knyttet til alder. Det er derfor også naturlig å se en sammenheng mellom ferdigheter og alder. Aftenposten sitt oppslag om de 50 beste spillerne viste en snittalder på 26 år (topp-10 spillerne, 25 år i snitt). De beste spillerne er ofte i ytterpunktene av dette gjennomsnittet. Altså unge fremadstormende som har Europa foran seg og som fort kan bli hentet av en utenlands klubb, eller mer etablerte spillere som har vært ute og skal avslutte karrieren i den øverste serien i Norge. Det er udiskutabelt en trend at stadig flere unge norske spillere reiser utenlands og noe tidligere enn før. En spiller som raskt kan havne i denne kategorien er yngstemann Berisha, som er spådd en stor sesong og som blir beskrevet som en ung spiller med de høyeste ambisjonene i klubben. Han har allerede vist seg fram for Viking, ved å være sterkt delaktig i at fjorårets seriemester ble overseiret i Stavanger. To andre er Branns Fredrik Haugen og Kristoffer Larsen som var meget delaktige i Branns seier over Vålerenga.

Drillo mener at årets Tippeliga kommer til å være kvalitativt bedre enn tidligere år. Ettersom aldersbestemte landslag presterer godt, unge spillere drar stadig til utenlandske klubber og stadig nye profiler dukker opp i Tippeligaen så kan det være at han er inne på noe. Min påstand er at det kan vi takke en ny generasjon med gode fotballspillere for! Flere norske toppklubber driver en god spillerutvikling og burde være stolt av det. La oss se om denne utviklingen kan gi seriemesterskap også. Da har man funnet en sammenheng mellom ferdigheter og alder da. Spørsmålet blir dermed bare på hvilken måte. Fasiten får vi i oktober.

Kommentarer

  1. Nice blog! Drillo's predictions appear to have come true. Although it would have been nice to see more than one club challenge Rosenborg for the league title this late in the season. Rosenborg's final three matches against Tromso, Honefoss and Sarpsborg are easy, so Stromsgodset will have a difficult time catching up.

    Regarding match predictions, I just published a new ebook on amazon.de called "Predicting the Outcomes of Norwegian Tippeligaen Football Matches". If you're interested, I have posted a couple of free chapters on amazon.de for readers to peruse.

    Keep up the good Tippeligaen blogging!!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg