Tenker gutter og jenter ulikt om sitt eget fotballtalent?

Svaret er ja. Gutter og jenter tenker litt ulikt rundt både sitt eget talent, men også i forhold til hvilke  ferdigheter de bør utvikle for å oppnå drømmen om å bli en profesjonell fotballspiller.  Men hva er forskjellen? Sammen med kollega Ingar Mehus har vi studert en gruppe fotballtalenter.

La meg ta det men en gang. Vi har kun intervjuet fem gutter og fem jenter. Så det er kanskje ikke grunn til å verken bekymre seg eller til å legge alt for mye i resultatene. Når det er sagt så var resultatene klare nok.

Mens guttene i stor grad oppfattet at talentet deres var knyttet til deres genetiske forutsetninger og hvor talentet er det man i litteraturen har definert som noe statisk (Abbott & Collins 2004), hadde jentene en dynamisk oppfatning av sitt eget talent, som de i større grad ser som et resultat av trening og sin satsning som fotballspiller.

I forhold til spillernes tanke om hvilke ferdigheter de bør utvikle så var guttene i større grad opptatt av å utvikle spissede ferdigheter, mens jentene i større grad mente det var viktig å utvikle basisferdigheter. Likevel var også guttene opptatt av en bredere kompetanse på sine ferdigheter, men dette kom i større grad i andre rekke for deres utvikling.

Hva er så konsekvensene av disse resultatene? Guttenes statiske forståelse kan gjøre at de i større grad gir opp dersom de møter motgang i deres karriere, ettersom de indirekte ikke har kontroll på sin ferdighetsutvikling, til sammenligning med jentene som i større grad mener at dette er opp til dem selv. I artikkelen poengterer vi at trenere, spesielt til guttene, bør være bevisst at guttene kan ha denne oppfatningen, noe som gjør dem sårbare for en negativ utvikling i deres karriere. En vesentlig del av ferdighetsutviklingen i fotball handler om evnen til å motivere seg for å legge den den innsatsen og investeringen som kreves for å nå toppen. Det vil derfor være viktig at man i denne sammenheng har tro på at man kan bidra til sin egen suksess som fotballspiller. Videre stiller vi spørsmål om det at guttene i større grad satser på spissede ferdigheter, kan gjøre dem mindre i stand til å klare overgangene innenfor en fotball som er i stadig utvikling. På den andre side så kan det være at jentenes manglende satsning på en spisset kompetanse gjør at de ikke når en framtidig profesjonell karriere innenfor fotballen.

Et viktig steg videre i forskningen rundt disse forholdene er å både undersøke et større utvalg av spillere som denne gruppen, selektert til ulike tiltak i regi av fotballforbundet, men også spillere som ikke blir oppfattet like talentfulle.

Les hele artikkelen i tidsskriftet Sports: “You’re Not Born with Talent” Talented Girls’ and Boys’ Perceptions of Their Talents as Football Players

Kommentarer

Populære innlegg