Ny bok i februar: De norske fotballtalentene



Et års arbeid begynner å nærme seg slutten og de siste ordene i boken er skrevet. Boken som det har tatt 10 år å samle data til (med bruk av årlige spørreskjema til spillerne), skrev seg på mange måter selv. Boken som handler om de beste av de beste blant fotballtalentene, de aldersbestemte landslagsspillerne, de beste spillerne innenfor et helt årskull (født 1991). Utvalget i boken skulle tilsi at dette ble en brukermanual; hvordan ende opp som en profesjonell fotballspiller. Realiteten viste seg at det ikke er så enkelt. For alle spillerne endte ikke opp som profesjonelle spillere, selv om de sannsynligvis hadde de beste forutsetningene. Forutsetninger er derfor tydeligvis ikke nok.

Talent er heller ikke nok, om vi definerer spillerne i dette utvalget som de mest talentfulle spillerne i hele Norge, innenfor sitt årskull. Både forutsetningen og talent handler om noe uforløst. Noe som kan bli, men som ikke nødvendigvis slår til. Litt flåsete så betyr dette at forutsetninger ikke er en forutsetning og at et talent ikke er nødvendig for å være talentfull. Begge disse faktorene handler om andre sine vurderinger og oppfatninger av hvem som har forutsetningene og talent, og ofte er det trenere, foreldre eller mediene som er noen av de viktigste bidragsyterne i denne defineringen.

Betyr dette at spillerne eller talentene bare er brikker i et spill? Nei, spillerne er i aller høyeste grad også bidragsytere til sin egen utvikling og sine muligheter. Men på hvilken måte?

Boka som kommer i februar sier noe om kjennetegnet på spillerne gjennom en 10 års periode fra de fylte 14 år. Kjennetegn på både de spillerne som endte opp som profesjonelle spillere og de som ikke endte opp som profesjonelle. Men hvor store forskjeller er det mellom disse gruppene? I tillegg ønsker boken å gi spillerne en stemme til å kunne peke på noen av utfordringene de har møtt i den samme perioden.

Så hva fant jeg i prosjektet? Vel, du får lese boken. Men la meg få friste med noen små tall-drypp fra boka. Noen viktige prosentandeler i boka er; 16, 43, 55 og 69. Spørsmålet blir da selvfølgelig hva var spørsmålene. De fire tallene representerer svar på disse fire spørsmålene i tilfeldig rekkefølge; hvor stor andel av spillerne i prosjektet var født mellom januar-mars, hvor mange av spillerne i tippeligaen i 2015 har spilt på et aldersbestemt landslag, hvor mange av spillerne i prosjektet endte opp med å spille i Tippeligaen eller i utlandet, og hvor mange av spillerne endte opp med å spille på et av de to øverste nivåene i norsk toppfotball.

Andre tema om blir tatt opp i boka er; forholdet til treneren og klubben, treningsmengde og innhold, overgangen fra junior til senior og forholdet til media mm.

Kjøp eller les mer om boken: https://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/de-norske-fotballtalentene-uf.html

Kommentarer

Populære innlegg