Gå til hovedinnhold

Spådommene for Tippeligaen 2013

På fredag startet Tippeligaen 2013. En spennende sesong på så mange måter, i lys av den begivenhetsrike avslutningen på 2012 sesongen. Molde klarte på tross av tvilende spådommer å gjenta bedriften, i Drammen jobbet en klubb systematisk og høstet stadig av denne unge satsningen og en storhet som ikke har utnyttet sitt potensial verken økonomisk og sportslig, tørstet etter et nytt seriemesterskap.

Norsk toppfotball er underholdning og engasjerer, noe de mange mediaoppslag fra både rettighetsinnehaverne av kampene og øvrigheten av media-norge er et vitne om, og har gitt NFF gode inntekter. For oss forskere som synes tall og statistikker er interessant og meningsfylt, er dette et eldorado av oppslag med alle mulige slags vinklinger, som potensielle temperaturer under kampene den første serierunden, for de som er nysgjerrige på det. Selv om flere antagelig vil være mer interessert i oppslag om årets overgangerpotensielle toppscorere og slik ender tippeligaen.

Uansett, de fleste av oss er opptatt av det mest grunnleggende i fotball, nemlig ferdigheter. Fotball handler enkelt og greit om ferdigheter! Både kollektive og individuelle ferdigheter. Og naturlig nok finner man derfor også oppslagene om hvem som er de 50 beste spillerne, hvem som blir årets komet, eller hvem som blir profilene i årets serie. De fleste av disse oppslagene kan knyttes til spillernes alder. Kometene er ofte de unge fremadstormende, profilene er de mer rutinerte, selv om man finner eksempler på at profilene også i mange sammenhenger er ganske unge. Ferdigheter blir av de fleste knyttet til alder. Det er derfor også naturlig å se en sammenheng mellom ferdigheter og alder. Aftenposten sitt oppslag om de 50 beste spillerne viste en snittalder på 26 år (topp-10 spillerne, 25 år i snitt). De beste spillerne er ofte i ytterpunktene av dette gjennomsnittet. Altså unge fremadstormende som har Europa foran seg og som fort kan bli hentet av en utenlands klubb, eller mer etablerte spillere som har vært ute og skal avslutte karrieren i den øverste serien i Norge. Det er udiskutabelt en trend at stadig flere unge norske spillere reiser utenlands og noe tidligere enn før. En spiller som raskt kan havne i denne kategorien er yngstemann Berisha, som er spådd en stor sesong og som blir beskrevet som en ung spiller med de høyeste ambisjonene i klubben. Han har allerede vist seg fram for Viking, ved å være sterkt delaktig i at fjorårets seriemester ble overseiret i Stavanger. To andre er Branns Fredrik Haugen og Kristoffer Larsen som var meget delaktige i Branns seier over Vålerenga.

Drillo mener at årets Tippeliga kommer til å være kvalitativt bedre enn tidligere år. Ettersom aldersbestemte landslag presterer godt, unge spillere drar stadig til utenlandske klubber og stadig nye profiler dukker opp i Tippeligaen så kan det være at han er inne på noe. Min påstand er at det kan vi takke en ny generasjon med gode fotballspillere for! Flere norske toppklubber driver en god spillerutvikling og burde være stolt av det. La oss se om denne utviklingen kan gi seriemesterskap også. Da har man funnet en sammenheng mellom ferdigheter og alder da. Spørsmålet blir dermed bare på hvilken måte. Fasiten får vi i oktober.

Kommentarer

  1. Nice blog! Drillo's predictions appear to have come true. Although it would have been nice to see more than one club challenge Rosenborg for the league title this late in the season. Rosenborg's final three matches against Tromso, Honefoss and Sarpsborg are easy, so Stromsgodset will have a difficult time catching up.

    Regarding match predictions, I just published a new ebook on amazon.de called "Predicting the Outcomes of Norwegian Tippeligaen Football Matches". If you're interested, I have posted a couple of free chapters on amazon.de for readers to peruse.

    Keep up the good Tippeligaen blogging!!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

8 år som blogger - 100.000 lesere (samlet for hele perioden vel og merke..)

Den 2. mai 2010 startet jeg bloggen Norske fotballtalenter - veien til toppfotballen, en blogg som hadde til hensikt å skrive om nettopp norske fotballtalenter og deres vei mot en potensiell profesjonell fotballkarriere. Fascinasjonene for fotballtalentene er enorm, (på lik linje med de fleste som definert som unge talenter) og kan nok lett knyttes til en nysgjerrighet til om (ofte det lokale) talentet slår ut i full blomst og potensialet til spilleren ikke bare blir et uforløst potensial, som for de fleste talenter.

Forklaringene rundt hvorfor enkelte spillere lykkes og hvorfor (ofte) de største talentene ikke lykkes, er komplisert og kan forklare mye av fascinasjonen for talentene, ettersom forskningen innenfor talentutvikling i liten grad har klart å beskrive en tydelig "vei" mot å bli en profesjonell fotballspiller. Spillernes vei mot målet er ofte ganske ulik, selv om man ser noen likhetstrekk som at de har trent mye, hatt dyktige trenere og taklet/ kommet gjennom den v…

Import av benkeslitere - krise for norske talenter?

Faximile Bergens Tidene, 27 mars 2018

Debattene er til stadig tilbakevendende. Hvor mange utenlandske spillere bør være en del av norsk toppfotball, for å øke kvaliteten, men ikke ødelegge utviklingsmuligheten til de unge norske spillerne?

Antagelsene har vært der lenge. Jo flere utenlandske spillere den norske toppfotballen importerer, jo vanskeligere blir mulighetene for at våre egne talenter lykkes på grunn av økt (om i hele tatt reel?) konkurranse. I 2015 fant jeg sammen med handelshøgskole professor Harry Arne Solberg svaret som både gleder og bekymrer. Med utgangspunkt i Tippeligasesongene 2009-2012, så vi på forholdet mellom klubbenes budsjett, tabellplassering og nettopp bruk av spillere under 20 år.

Resultatene viste at økt antall utenlandske spillere gir færre muligheter for spilletid, på tross av at de ikke ødela muligheten for de unge spillernes mulighet til å bli en del av spillerstallen. Sagt på en annen måte så får spillerne være en del av de beste utviklingsmiljøene i…

Historisk god spillerutvikling i norsk fotball?

Etter at nok et VM uten at det norske herrelandslag deltok, så fikk norsk fotball likevel en liten opptur ettersom G19 landslaget kvalifiserte seg til U20 VM i polen i 2019, og J19 landslaget tok bronse i EM. Som fotballnasjon så måler vi oss naturlig nok etter prestasjonene til våre senior-landslag og våre toppklubbers prestasjoner i de europeiske cupene, men også delvis etter resultatene til våre aldersbestemte landslag. Et viktig supplement til denne målestokken er imidlertid at resultatene også ofte sees i sammenheng med vårt befolkningsgrunnlag (eks: våre 6 mill. mot Spanias 46 mill.) og i lys av våre tidligere/historiske prestasjoner (eks: FIFA-rangering, gruppespill CL).

Så hvis vi skal gjøre et realt forsøk på å vurdere nivået på norsk spillerutvikling, altså hva vi har gjort og ikke nødvendigvis hva vi gjør nå, hvordan skal vi rangere og vurderer disse kriteriene i forhold til hverandre? Fotball handler (heldigvis) ofte om følelser og i mange sammenhenger blir disse følelsen…