Gå til hovedinnhold

Tippeligaen er over, men unge norske talenter er fortsatt attraktive i fotballeuropa

Så var årets tippeliga over for sesongen 2010, og det er absolutt tid for å oppsummere. Men slike analyser tar tid så la oss heller se på hvordan talentene framstod i den siste runden. At unge norske talenter er i skuddet er vel ingen overdrivelse. Mens agenter har advart unge spillere mot å dra ut i europa så drar stadig flere unge spillere spesielt til engelske klubber. Det siste eksempelet er 15-åringen Mats Møller Dæhli som har signert en 3,5 års kontrakt med storklubben Manchester United. Dæhli har blitt karakterisert som et av landets største talenter, men går nå fra juniorfotball og 2. divisjon med stabæk til spill på G18 laget til united. Et annet talent som også blir spådd en fremdragende karriere i norsk toppfotball er Vikings Valon Berisha som imponerte Åge Hareide i den siste runden. Begge disse spillerne er altså spådd til å bli norges framtidige toppspillere, men har valgt ulikt med tanke på om de ønsker å utvikle seg i norsk eller engelsk fotball. For en tid tilbake gikk John Arne Riise ut mot Nils Arne Eggen sitt utspill om at norske talenter burde bli i norsk fotball. Riise som dro ut allerede som 17-åring hevder at han ble en mye bedre spiller av dette valget. Framtiden vil vise hvem som tok det "rette" valget for egen karriere.

Men at unge spillere er i skuddet kom også fram på andre måter i den siste serierunden i tippeligaen. I kampen mellom Strømsgodset og Lillestrøm ble det satt en ny rekord ettersom 16-åringen Ohi Omoijuanfo ble den yngste tippeligascoreren gjennom tidene. Lillestrøm stilte også med det som må være en av de yngste midtbanen og angrepet i tippeligaen 2010 i form av 16-åringen Omoijuanfo, 19-åringen Sadeh og 20-åringen Bolly på midtbanen og 19-åringen Sigurdarson og 20-åringen Ujah i angrep. Den kampen med det yngste mannskapet var i midlertidig kampen mellom Viking og Kongsvinger som stilet med 3 spillere under 21 år hver. Viking matchet nok ikke helt matche Lillestrøm, men stilte likevel med 3 spillere under 20 år i form av 19-åringen Østbø, 18-åringen Landu Landu og 17-åringen Berisha. Kongsvinger var ikke så mye verre og stilte med 20-åringen Johansen, 20-åringen Gerson og 19-åringen Linnes.
Noen som sa at vi ikke utvikler egne spillere i norsk toppfotball? Tja, på en måte kan de ha rett, for magne av disse spillerne kommer fra mindre klubber rundt omkring i Norge. Men de får i hvertfall større utfordringer ettersom mange altså havner i tippeligaklubbene allerede i ung alder. Hvor mange av disse som spiller utenfor norges landegrenser om et par-tre år er høyst usikkert. Er det noen som tør gjette?

Kommentarer

  1. Hei, jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger nederst på VG-forsiden ved Lesernes VG.

    SvarSlett
  2. Jeg leste en interessant diskusjon med Tor-Kristian Karlsen (tidligere talentspeider i blant annet Bayer Leverkusen) og flere andre på twitter for noen dager siden. Det handlet om England er riktig plass for skandinaviske talenter. For når man ser igjennom PL stallene så er det meget få skandinaver som spiller fast i PL. Det er vel bare Sebastian Larsson på Birmingham (ex Arsenal-ungdomsspiller) som spiller fast, Nicolas Bentner spiller endel for Arsenal, men er ikke fast. Så da kan man spørre seg om England er riktig sted for norske unggutter. Hadde ikke Frankrike, Nederland mfl vært et mer riktig sted for de, som legger enda større vekt på akadamier enn England. Jeg har en mistanke på at norske unggutter vil til England, for det er den fotballen de liker best selv. Og det er ikke nødvendigvis det beste for deres fotballfremtid.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

8 år som blogger - 100.000 lesere (samlet for hele perioden vel og merke..)

Den 2. mai 2010 startet jeg bloggen Norske fotballtalenter - veien til toppfotballen, en blogg som hadde til hensikt å skrive om nettopp norske fotballtalenter og deres vei mot en potensiell profesjonell fotballkarriere. Fascinasjonene for fotballtalentene er enorm, (på lik linje med de fleste som definert som unge talenter) og kan nok lett knyttes til en nysgjerrighet til om (ofte det lokale) talentet slår ut i full blomst og potensialet til spilleren ikke bare blir et uforløst potensial, som for de fleste talenter.

Forklaringene rundt hvorfor enkelte spillere lykkes og hvorfor (ofte) de største talentene ikke lykkes, er komplisert og kan forklare mye av fascinasjonen for talentene, ettersom forskningen innenfor talentutvikling i liten grad har klart å beskrive en tydelig "vei" mot å bli en profesjonell fotballspiller. Spillernes vei mot målet er ofte ganske ulik, selv om man ser noen likhetstrekk som at de har trent mye, hatt dyktige trenere og taklet/ kommet gjennom den v…

Import av benkeslitere - krise for norske talenter?

Faximile Bergens Tidene, 27 mars 2018

Debattene er til stadig tilbakevendende. Hvor mange utenlandske spillere bør være en del av norsk toppfotball, for å øke kvaliteten, men ikke ødelegge utviklingsmuligheten til de unge norske spillerne?

Antagelsene har vært der lenge. Jo flere utenlandske spillere den norske toppfotballen importerer, jo vanskeligere blir mulighetene for at våre egne talenter lykkes på grunn av økt (om i hele tatt reel?) konkurranse. I 2015 fant jeg sammen med handelshøgskole professor Harry Arne Solberg svaret som både gleder og bekymrer. Med utgangspunkt i Tippeligasesongene 2009-2012, så vi på forholdet mellom klubbenes budsjett, tabellplassering og nettopp bruk av spillere under 20 år.

Resultatene viste at økt antall utenlandske spillere gir færre muligheter for spilletid, på tross av at de ikke ødela muligheten for de unge spillernes mulighet til å bli en del av spillerstallen. Sagt på en annen måte så får spillerne være en del av de beste utviklingsmiljøene i…

Historisk god spillerutvikling i norsk fotball?

Etter at nok et VM uten at det norske herrelandslag deltok, så fikk norsk fotball likevel en liten opptur ettersom G19 landslaget kvalifiserte seg til U20 VM i polen i 2019, og J19 landslaget tok bronse i EM. Som fotballnasjon så måler vi oss naturlig nok etter prestasjonene til våre senior-landslag og våre toppklubbers prestasjoner i de europeiske cupene, men også delvis etter resultatene til våre aldersbestemte landslag. Et viktig supplement til denne målestokken er imidlertid at resultatene også ofte sees i sammenheng med vårt befolkningsgrunnlag (eks: våre 6 mill. mot Spanias 46 mill.) og i lys av våre tidligere/historiske prestasjoner (eks: FIFA-rangering, gruppespill CL).

Så hvis vi skal gjøre et realt forsøk på å vurdere nivået på norsk spillerutvikling, altså hva vi har gjort og ikke nødvendigvis hva vi gjør nå, hvordan skal vi rangere og vurderer disse kriteriene i forhold til hverandre? Fotball handler (heldigvis) ofte om følelser og i mange sammenhenger blir disse følelsen…